High Tech Campus podium voor strijd om wereldtitel dammen

Vanaf 05 januari in Eindhoven, Roel Boomstra vs. Aleksandr Schwarzman

Vanaf 5 januari 2022 neemt uitdager Roel Boomstra het in eigen land op tegen regerend wereldkampioen Aleksandr Schwarzman. Nadat de tweekamp 28 jaar niet in eigen land plaatsvond, is Nederland voor de derde maal in korte tijd het decor van de strijd om de wereldtitel dammen.

De dammers spelen twaalf partijen in de High Tech Campus in Eindhoven, tenzij er eerder een beslissing is gevallen. Mocht er na twaalf partijen nog geen definitieve beslissing zijn gevallen, komt er 20 januari 2022 een dertiende en beslissende rapid partij, waarmee de tweekamp wordt beslecht. Bijzonder is verder dat er na zes opeenvolgende remises een tiebreak gespeeld wordt, zo verwacht de organisatie een spectaculair verloop van de wedstrijden.

De strijd om de wereldtitel dammen vindt ieder jaar plaats, maar om het jaar op een andere wijze: in het ene jaar is er een tweekamp, het andere jaar een toernooi met een groot aantal spelers. De winnaar van de tweekamp heeft dan het jaar daarna het recht om de winnaar van het grote toernooi uit te dagen. Dat recht komt nu toe aan Boomstra, de kampioen van 2016 en 2018, Schwarzman behaalde in 2021 op zijn beurt de wereldtitel bij het toernooi in Estland. De Rus is vijfvoudig wereldkampioen.

Sport van vooruitdenkers in regio van vooruitdenkers

Boomstra vs. Schwarzman wordt mede mogelijk gemaakt door NOC*NSF, Gemeente Eindhoven,  Ministerie van VWS, BrabantSport, High Tech Campus, BrabantSport Fonds en uitgezonden via mediapartner Twitch. Arjan de Vries, directeur van het Sportcluster Veenendaal, waarbij de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) is aangesloten: “Het is uniek dat we voor de derde keer in kort tijdbestek, gastheer mogen zijn van deze titelstrijd. We hebben in Eindhoven een uitstekende locatie weten te vinden, die naadloos aansluit bij de damsport. Het is een sport van vooruitdenkers in de regio van vooruitdenkers. Via Twitch hebben we bovendien een uniek platform om de partijen uit te kunnen zenden en wereldwijd bèta-talent te bereiken. Iets wat voor deze regio enorm van belang is.”

Simultaan met de titelstrijd vindt in de provincie Brabant een coronaproof programma plaats voor jong en oud. Zij worden online onderling met elkaar verbonden met behulp van de damapplicatie van de KNDB. Daarnaast spelen de bibliotheken als huiskamer van de stad een belangrijke rol. Zo doet de gehele provincie tijdens én na het WK een zet tegen eenzaamheid. Dit programma is op initiatief van BrabantSport en gesteund door de B-5 gemeenten, te weten: Breda, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Met dank aan het BrabantSport Fonds kan het programma nóg intensiever uitgerold worden.

LATEST NEWS

LATEST NEWS

READ MORE
READ MORE
2021-11-03T09:04:57+00:00
Ga naar de bovenkant