Boomstra verdubbelt voorsprong in titelstrijd

Roel Boomstra straft blunder Alexander Shvartsman genadeloos af.

Verrassende variant

De mogelijke tactiek van Boomstra na zijn overwinning in de tiebreak was al twee dagen lang gehuld in mysterie. Vandaag zagen we eindelijk waar de Nederlander samen met zijn team op had zitten broeden. De tweevoudig wereldkampioen deed iets compleet nieuws. Hij toverde een variant uit de hoge hoed die slechts vier keer eerder is gedaan door grootmeesters in de geschiedenis van de damsport. Deze variant staat bovendien doorgaans niet bekend als goed voor zwart. Op zet 6 sloeg hij met 12×21 waar normaal met 11×22 wordt geslagen. Shvartsman was hier duidelijk niet op voorbereid. Dit werd doorvertaald naar zijn tijdsverbruik, wat drastisch omhoog ging.

Fatale fout

Shvartsman bleef aanvankelijk echter kalm na het verrassingselement van Boomstra. Het duel  ging verder met veel spanning en dat leverde een interessante stand op. Maar al op zet 15 ging het mis voor de grootmeester uit Moskou. Hij speelde 41-37, een fatale fout waarmee hij alle mogelijkheid aan zijn tegenstander liet voor een verrassende doorbraakcombinatie. Hiermee was de partij eigenlijk al voorbij. Roel Boomstra neemt ons mee in het moment dat de wedstrijd compleet veranderde: “Ik was erg verbaasd en meteen heel erg blij. Ik verwachtte eigenlijk niet dat hij de zet zou spelen, maar hij deed het toch.’’

Derde wereldtitel

Shvartsman kon als doekje voor het bloeden de dam van Boomstra nog wel afnemen, maar op dit niveau is een schijfvoorsprong vrijwel altijd doorslaggevend. Roel maakte de gewonnen stand vlekkeloos af, waarmee hij zijn voorsprong in het WK verdubbelt. “Ik voel me geweldig. Dit is een nieuwe stap richting de drie’’, zegt Boomstra doelend op zijn derde wereldtitel.

1 miljoen

De Wereldtitel Dammen is dagelijks te volgen via streamingpartner Twitch. Extra bijzonder vandaag is de mijlpaal van 1 miljoen weergaven, verspreid over het WK tot nu toe. De livestream trekt veel bekijks, met na speeldag 8 al meer dan 475.000 unieke kijkers.

Foto: Geb Kos

LATEST NEWS

LATEST NEWS

READ MORE
READ MORE
2022-01-14T16:36:47+00:00
Ga naar de bovenkant