Laatste duel voor tiebreak eindigt in remise

Boomstra en Shvartsman staan aan de vooravond van allesbeslissende tiebreak.

Centrum tegen rand

Vandaag streden Roel Boomstra en Alexander Shvartsman voor de laatste keer in een reguliere partij om de wereldtitel. Speeldag 12 begon met dezelfde opening als toen Roel in 2019 won. Al op zet 4 besloot de Nederlander om af te wijken. Zijn keuze leverde een interessant vervolg van de partij op. Shvartsman kon hierdoor namelijk op het centrum spelen, terwijl Boomstra dit juist wilde tegenspelen via de rand. De Russische grootmeester besloot alleen de aanval te willen plaatsen onder zeer gunstige condities. Zijn opponent gunde hem echter niet het momentum.

Randschijf tegen vork

Op het moment dat de Moskoviet wel de aanval verkoos, kon Roel Boomstra deze direct afruilen met behulp van een offer. Wat er daarna ontstond was een spelsituatie die wordt geduid als ‘randschijf tegen een vork’. Alexander Shvartsman probeerde van de randschijf te profiteren door een sterk centrum te formeren. Maar via een actieve ruil naar het centrum gooide Boomstra roet in het eten.

Dynamisch evenwicht

Toen er een dynamisch evenwicht in de stand ontstond waardoor beide spelers behoedzaam te werk moesten gaan, werd ook meteen een remise zo goed als onafwendbaar. Een verkeerde zet op het verkeerde moment zou een nadeel opleveren. Beide spelers waren, met de tiebreak in hun achterhoofd, niet bereid om onnodige risico’s nemen. De laatste reguliere speeldag eindigde in een gelijkwaardige remise. Daarmee staan we aan de vooravond van de allerlaatste speeldag, wat meteen een goed moment opleverde voor Shvartsman om terug te blikken op het verloop van het toernooi: “Ik ben bijna helemaal tevreden. Afgezien van mijn grote fout op speeldag 8 heb ik goed gespeeld.’’

Ontknoping

Morgen breekt de bliksemsnelle tiebreak aan, hét alles bepalende moment waar damfans over heel de wereld naar hebben uitgekeken. Daarmee zal er een onvermijdelijke beslissing vallen in de strijd om de wereldtitel. Met al twee overwinningen op zak, ligt Roel Boomstra op koers om zijn derde wereldtitel in de wacht te slepen. Dit betekent dat iedere overwinning van zijn kant meteen doorslaggevend is, terwijl Alexander Shvartsman voor de uitdaging staat om drie overwinningen op zijn naam te schrijven. “De kans is niet groot, maar je weet het nooit’’, stelde de Rus. Zolang Boomstra geen overwinning pakt, gaat de tweekamp door tot het absolute eind. Er zal worden gestart met drie Rapid partijen, als daarin geen beslissing valt volgen er drie Blitz partijen en als de titelstrijd dan nog steeds niet is beslist volgt de Superblitz.

Foto: Geb Kos

LATEST NEWS

LATEST NEWS

READ MORE
READ MORE
2022-01-19T15:11:37+00:00
Ga naar de bovenkant