Roel Boomstra verovert derde wereldtitel

Roel Boomstra pakt overwinning in de tiebreak en wordt ongeslagen wereldkampioen.

De eerste Nederlandse wereldkampioen van dit kalenderjaar is bekend: Roel Boomstra veroverde vandaag de wereldtitel dammen op de High Tech Campus in Eindhoven. Dit deed hij voor de derde keer, waarmee hij het stokje overneemt van vijfvoudig-wereldkampioen Alexander Shvartsman.

Bliksemsnelle strijd

Met een 2-0 voorsprong ging Roel Boomstra vandaag de tiebreak in, een bliksemsnelle strijd, waarbij de bedenktijd steeds korter wordt. De eerste rapid-partij leverde al direct spektakel op; in het middenspel speelde Shvartsman een hele verrassende 30.35-30. Daarmee dwong hij een afwikkeling met een dam voor drie schijven af. Het was echter onduidelijk wie hierdoor precies in het voordeel was en uiteindelijk besloot Shvartsman op een remise aan te sturen. In de tweede rapid-partij had Roel licht voordeel, maar wederom dwong Alexander Shvartsman remise af, ditmaal door een coup fabre.

De lunchpauze

De Nederlandse sport kent veel tactisch doorslaggevende momenten die in ons geheugen staan gegrift. De lunchpauze van Roel Boomstra na de tweede rapid-partij is zo’n moment. “In de lunchpauze had ik samen met mijn team een zet voorbereid. Toen ik vervolgens deze zet speelde, moest Shvartsman daarna 10 minuten lang nadenken’’, vertelt hij. Deze tactische meesterzet resulteerde in het spel waarin de Nederlander op zijn best is. Roel kreeg aanvallend spel in het centrum en liet vervolgens zien hoe ontzettend sterk hij daarin is. Zijn aanvallen werden met iedere zet krachtiger. Shvartsman probeerde nog uit alle macht om zijn wereldtitel tot het bittere eind te verdedigen. De Rus plaatste een aantal venijnige valstrikken, maar er was geen houden meer aan. Roel Boomstra drukte door, won voor de derde keer in het toernooi en veroverde daarmee zijn derde wereldtitel.

Prijsuitreiking

“Ik ben heel tevreden. Ik speelde nog beter dan de vorige keer, hetzelfde geldt voor Alexander. Het is me gelukt en ik ben heel erg blij!’’ zei de kersverse wereldkampioen tijdens de prijsuitreiking. Shvartsman moest op dat moment zijn wereldtitel officieel afstaan, maar hij toonde zich als sportief verliezer: “Het is niet moeilijk om van Roel te winnen. Het is zelfs meer dan moeilijk. Ik heb mijn best gedaan en ik heb geen spijt van mijn deelname.’’

Wereldkampioen

Wanneer Roel een beetje is bijgekomen van alle indrukken neemt hij de tijd om terug te blikken op een voor hem legendarisch WK: “In een wedstrijd zijn veel momenten. Het begon in partij 3 waarin ik het moeilijk had, maar er doorheen kwam. Het eerste belangrijke moment was natuurlijk de tiebreak waarin ik mijn eerste overwinning behaalde. De tiebreak duurde heel lang, waardoor het een moment was dat veel impact had. En dan natuurlijk speeldag 8, waarop het 2-0 werd en ik al heel dicht bij de wereldtitel was.’’ De Nederlander is dan ook trots op de prestatie die hij heeft neergezet en benadrukt telkens dat hij door dik en dun is gesteund door zijn team. “Dit is denk ik het hoogste niveau dat ik ooit heb gehaald. Ik was in perfecte vorm en had eigenlijk niet beter kunnen spelen dan dit.’’ Met een derde wereldtitel op zak is het nu tijd voor Roel om weer naar huis te gaan. Wat hij gaat doen als het moment daar is? “Naar de kapper voor een knipbeurt’’, zegt de wereldkampioen lachend.

Foto: Geb Kos

LATEST NEWS

LATEST NEWS

READ MORE
READ MORE
2022-01-20T16:43:55+00:00
Ga naar de bovenkant