Shvartsman dwingt remise af in enerverend duel

Boomstra kan geen overwinning forceren op speeldag 4.

Kansen aan Boomstra

Waar speeldag 4 net als speeldag 3 niet spectaculair begon, kwam de strijd halverwege het duel wederom tot ontbranding. Shvartsman nam op zet 8 een ruil, waardoor de spanning aanvankelijk uit de stand was. Maar een zet of 10 later werd de tweekamp steeds boeiender. Vanaf dat moment waren de kansen aan Roel Boomstra.

De truc van de grootmeester

Lange tijd hing de vraag in de lucht of het door kon slaan naar winnend voordeel voor de Nederlander. Maar de geslepen Shvartsman verdedigde verdienstelijk en kwam uiteindelijk niet in de problemen. Op de veertigste zet, speelde hij een hele accurate zet, waarmee hij een onvermijdelijke remise forceerde. Deze zet, gebaseerd op een meerslagtruc, leek eigenlijk niet mogelijk, maar door zijn tactisch vernuft kreeg de grootmeester het toch voor elkaar.

Underdogpositie

De vijfvoudig wereldkampioen legt duidelijk de druk neer bij zijn Nederlandse concurrent, waarmee hij zichzelf een underdogpositie aanmeet. “Ik ben niet meer op mijn best dit jaar’’, zegt hij met een sluw glimlachje. Ook haalt Shvartsman opnieuw het leeftijdsverschil tussen hem en Boomstra aan (respectievelijk 54 en 28 jaar). De damkenners onder ons weten echter wel beter. Shvartsman won vorig jaar alles wat er te winnen viel en werd vorige maand nog wereldkampioen sneldammen. Als hij na afloop daaraan wordt herinnerd, glimlacht de Moskoviet en antwoord hij simpelweg met: “Dat was vorig jaar, niet dit jaar.’’

Mijlpaal

De Wereldtitel Dammen is dagelijks te volgen via streamingpartner Twitch. De stream trok wederom veel bekijks; in totaal logde er gedurende de dag ruim 165.000 kijkers in om het damspektakel te aanschouwen, met op het hoogtepunt 12.000 kijkers. Als klap op de vuurpijl werd op dag 4 een mijlpaal van meer dan 600.000 weergaven bereikt.

Foto: Geb Kos

LATEST NEWS

LATEST NEWS

READ MORE
READ MORE
2022-01-09T15:52:28+00:00
Ga naar de bovenkant